top of page

wonen en scheiding

Wanneer jullie hebben besloten om uit elkaar te gaan, zullen jullie ook een oplossing moeten vinden beiden te wonen. Uiteraard kunnen jullie samen beslissen hoe jullie dit gaan invullen. 

 

Wie blijft er (voorlopig) in het huis wonen?

Wanneer jullie kinderen hebben, wordt er meestal besloten dat diegene die de dagelijkse verzorging heeft van de kinderen, in ieder geval voorlopig, met de kinderen in het huis blijft wonen. Dit is over het algemeen het minst belastend voor de kinderen.

Wanneer er geen kinderen zijn is het afhankelijk van jullie financiële situatie wat de mogelijkheden zijn.

Bij een koopwoning bepaald de hypotheekvertrekker of deze akkoord gaat op wiens naam de woning komt.

Bij een huurwoning is de (geregistreerd) partner automatisch medehuurder en daarmee niet van belang op wiens naam het huurcontract staat. 

Hebben jullie samen een koophuis? Dan zijn er 4 mogelijkheden;

  • Jullie houden de woning nog een tijdje samen aan, de woning blijft voorlopig onverdeeld en één van beiden blijft in de woning.

  • Eén van jullie neemt de woning over en koopt de ander uit.

  • de woning wordt verkocht en de opbrengst (of restschuld) wordt gedeeld na aflossing van de hypotheek

  • Jullie verhuren het huis.

In het echtscheidingsconvenant worden vaak de afspraken over de tijdelijke woonsituatie en de situatie op de lange termijn vastgelegd. De periode tot twee jaar na de scheiding is tevens de periode waarin de hypotheekrente nog aftrekbaar blijft voor de partner, al woont deze niet meer in de woning. 

bottom of page